Pe primul loc al celui mai recent top al oraselor poluate din Uniunea Europeana (UE) este Bucurestiul, care a depasit Sofia, Atena sau Roma, a declarat, ieri, Adrian Catrina, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti. Potrivit datelor stranse de statiile de monitorizare, montate in urma cu trei ani in oras, principala sursa de poluare o reprezinta traficul rutier.
In Bucuresti, mizeriile lasate de animale ating cote alarmante. Radu Gheorghe, director in cadrul Rosal Grup, firma care se ocupa cu protectia mediului, ne-a declarat ca zilnic, in Capitala sunt 24 de tone de excremente lasate de cainii comunitari. La care se adauga inca 25 de tone de excremente lasate de animalele de companie. Nimeni insa nu se alarmeaza de aceasta situatie. Ce fac insa autoritatile pentru a reglementa lucrurile? Dau legi.
Asta incerc sa subliniez...e vorba de deciziile noastre si felul in care acestea afecteaza mediul in care traim. E un adevarat lant, noi am creat, noi distrugem. Important e sa ne dam seama ca ne facem rau cu mainile noastre. Totul tine de la cea mai mica fapta, de la un biet copil de 5-6 ani care mananca o prajitura pe strada si arunca hartia pe jos de fata cu parintii, acestia din urma au obligatia morala sa ii invete inca de mici ca acest lucru nu e frumos si sa incerce sa ii explice pe masura ce trece ca ne facem rau singuri, dar de la copii pana la un om matur cu o functie importanta e un pas mare...etape ale omului in care continua sa dauneze mediului. Odata cu trecerea la o alta categorie de varsta creste si intensitatea si gravitatea faptelor noastre care duc la mizeria din jur. Oamenii de afaceri care incerca sa isi faca publicitate cu panouri publicitare in statiile de transport in comun, si ei dauneaza grav, pentru ca la fiecare schimbare de afis, hartiile sunt aruncate la intamplare de catre angajati.M-am saturat sa vad barbati care scuipa continuu pe jos, oameni care arunca deseuri pe jos, langa cosul de gunoi, care vandalizeaza pubelele, care arunca prezervativul de pe balcon in gradina blocului, care lasa gunoiul menajer in scara blocului pentru ca ii e lene sa coboare la ghena, de firme mari/magazine care arata superb in fata lor, iar in spate gunoiul e aruncat la intamplare, m-am saturat de gunoilul din padure dupa un gratar copios burta e prea plina pentru a mai putea suporta o aplecare dupa mizeria lasata in urma, m-am saturat de cutiile de bere de pe scarile pasajelor de trecere...sa mai continui?
Am stat o perioada in Cehia, mai exact in Praga si poate ca atunci m-am trezit si eu la realitate, aveam 19 ani cand mi s-a inrosit pentru prima oara obrazul cand am aruncat o cartela de metrou pe jos, de atunci mi-am dat seama ca in Romania nu mi-ar fi fost rusine pentru ca TOTI fac asta, nu mi-e rusine sa zic ca din acel moment m-am schimbat si acum daca mi-am sters nasul sau am baut un suc, bag hartia/sticla in ghizdan si o arunc cu prima ocazie in care gasesc un cos de gunoi...Stiu au trecut 19 ani pana sa imi dau seama de asta, dar macar nu mai repet aceasta greseala si ce vreau sa evidentiez e ca in Romania nu exista educatie in privinta curateniei!Si ca sa inchei cu o intamplare amuzanta din auzite: un baiat cu motocicleta trecand printre masini la un stop, vede in fata un taximetrist care arunca un chistoc de tigara pe geam, se duce frumusel in dreptul lui, ridica chistocul, baga mana pe geamul masinii taximetristului, pune tigara pe bord si ii spune: V-a scapat ceva! ...